Ημερίδα: Μαθαίνουμε για την Ανορεξία, Βουλιμία – Ελπίδα και Θεραπεία
Την Τετάρτη 19/10/2022 στο αμφιθέατρο Δήμου Καισαριανής “Βρυούλων και Κλαζομενών ” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καισαριανής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα του συλλόγου μας, που αφορά τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής με τίτλο “Μαθαίνουμε για την ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΒΟΥΛΙΜΙΑ – ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ”.
Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλίκ στο παρακάτω αρχείο:
Την Τρίτη 21/03/2023 πραγματοποιήθηκε ημερίδα του συλλόγου μας, που αφορά τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής με τίτλο “Τρέφοντας την…Ελπίδα”.
Παρακολουθήστε το μέρος Α της ημερίδας μας εδώ:
Παρακολουθήστε το μέρος Β της ημερίδας εδώ:
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Χαιρετισμός υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή
Για την Ημερίδα ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ
“Τρέφοντας την… ελπίδα”
Αγαπητές συμμετέχουσες και αγαπητοί συμμετέχοντες
Καλημέρα και από εμένα
ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση το ΔΣ του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ» και στόχο την ευαισθητοποίηση, πρόληψη, ενημέρωση, αντιμετώπιση του φαινομένου και των συνεπειών του.
Οι ιδιαίτερες και απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος σε παιδαγωγικό, διδακτικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο, λόγω της πανδημίας, ήταν μια δοκιμασία για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, που μας έφερε αντιμέτωπους με την επιτακτική προτεραιότητα ολιστικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε όλο και μικρότερες ηλικίες και οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε να προσφέρουμε σωστή πληροφόρηση, προσέγγιση, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπευτική και συμβουλευτική αγωγή προκειμένου να προλάβουμε καταστάσεις και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, ο καθένας από το πεδίο ευθύνης και δράσης του.
Μέσα στο σχολικό περιβάλλον, οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς των σχολικών μονάδων, εργάζονται καθημερινά για να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υποστήριξης στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων, έντονων καταστάσεων και κρίσεων στη σχολική κοινότητα.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές έχουν ανάγκη να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, να μιλήσουν ανοικτά για όλα αυτά, που τους απασχολούν, να αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες, να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις δυσκολίες με θετικό τρόπο.
Μέσα και από τις καινοτόμες ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και τα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα οι εκπαιδευτικοί χτίζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών και τους εξοικειώνουν με τη διαδικασία και την ουσία της συναισθηματικής αποφόρτισης ενώ η μέριμνα για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε καταστάσεις κρίσης είναι εξίσου σημαντική και ενισχύεται με την διαρκή επιμόρφωση σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών.
Η θεματική ενότητα Ζω καλύτερα – Ευ Ζην περιλαμβάνει προγράμματα στους τομείς της υγείας και υποενότητες που αφορούν στη διατροφή, την αυτομέριμνα, την οδική ασφάλεια, την ψυχική και συναισθηματική υγεία, την πρόληψη, τη γνωριμία με το σώμα, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και παρέχουν εργαλεία στους εκπαιδευτικούς, που αξιοποιούν το παιδαγωγικό υλικό παρακολουθώντας και ενσωματώνοντας τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές και μεθόδους.
Με λέξεις κλειδιά όπως υγιεινή ζωή, άσκηση και διατροφή, πρόληψη και προστασία από εξαρτήσεις, ασφάλεια στην πλοήγηση και στη χρήση διαδικτύου, πρώτες βοήθειες, ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και ευαλωτότητας, τα εγκεκριμένα προγράμματα είναι διαθέσιμα στο ψηφιακό αποθετήριο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στους φορείς, που παρακολουθούν, για κατάθεση προγραμμάτων στοχευμένων στο σημερινό μας θέμα, στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.
Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες της ημερίδας και καλή δύναμη στο έργο σας
Ζέττα Μ. Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας και Θρηκευμάτων
Εισήγηση από την Πρόεδρο του συλλόγου Επιστρέφω, Έφη Γλύνη
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνεργάτες και Φίλοι του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ, καλωσορίσατε στη σημερινή ημερίδα μας.
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου το ΔΣ του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ κι εγώ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου, την Περιφέρεια Αττικής για τη προσφορά του κέτεριγκ και την επιχείρηση της Lloyd για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου μας.
Η Ημερίδα μας διεξάγεται σε μια περίοδο που το γενικότερο κοινωνικό κλίμα χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη και οργή για την πρόσφατη εγκληματική τραγωδία των Τεμπών. Όμως εμείς, τρέφουμε την ελπίδα, και μέσα από τη σημερινή ημερίδα θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στους φροντιστές και τους πάσχοντες ότι με τις προσπάθειές μας και με την ουσιαστική συνεργασία, από τη μια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις ΔΠΤ και από την άλλη όλων των φορέων που προάγουν τη γνώση και την πρόληψη μπορεί να σπάσει το φράγμα της σιωπής και ο κοινωνικός στιγματισμός που χαρακτηρίζει τις ΔΠΤ.
Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, το ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ που ιδρύθηκε το 2015 με την πρωτοβουλία του Αιγινητείου, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που επικεντρώνεται αφενός στην ψυχοεκπαιδευτική στήριξη των γονέων και φίλων των πασχόντων και αφετέρου στην διεκδίκηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ΔΠΤ, με παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, με ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής, με ενημέρωση της κοινωνίας σε συνεργασία με σχετικούς συλλογικούς φορείς.
Από τη βιωματική μας εμπειρία και την εκπαίδευση μας ως συνδράμοντες τους πάσχοντες, έχουμε καταλάβει ότι οι ΔΠΤ είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες, με ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις και έχουν άμεση σχέση με τις συντελούμενες κοινωνικό – οικονομικές αλλαγές όπως ήταν η Πανδημία, η οικονομική δυσπραγία ακόμη και ο Πόλεμος. Στο σύλλογο έρχονται πολλά μηνύματα από τους γονείς, που δείχνουν ότι οι οικογένειες, αργούν να αντιληφθούν τη διαταραχή και την έκτασή της με αποτέλεσμα να εδραιώνεται και να δυσκολεύονται στην διαχείρισή της διακατεχόμενοι από συναισθήματα θλίψης, θυμού, απόγνωσης, ενοχής, ανησυχίας και απόρριψης.
Συνδυαστικά με τις εισηγήσεις που θ’ ακολουθήσουν, είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι παρόλο που συνεχώς αυξάνονται οι πάσχοντες από ΔΠΤ, δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά στοιχεία (η απόκτηση τους αποτελεί προτεραιότητα μας) για τον ακριβή προσδιορισμό του μεγέθους αυτών. Ενδεικτικά να πούμε ότι αν και βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή covid, την περίοδο της καραντίνας το ποσοστό των πασχόντων από ΔΠΤ ξεπέρασε το ποσοστό των εξαρτημένων από ουσίες. Η καραντίνα, κυρίως, αύξησε το άγχος, το φόβο για τη σωματική υγεία, το αίσθημα της μοναξιάς και της αβοηθητότητας, τις ψυχοσωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.
Όλα αυτά προστέθηκαν στα βασικά προβλήματα που έχουμε ήδη διαπιστώσει και είναι ότι στις περισσότερες από τις υπάρχουσες δημόσιες δομές μετά από ένα διάστημα ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης και συμβουλευτικής προς τους ασθενείς, λόγω της πίεσης που δέχονται από τις λίστες αναμονής, δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αποτέλεσμα την προσφυγή των ασθενών σε ιδιώτες.
Όπως καταγράφεται από τις Δημόσιες Δομές θεραπείας αλλά και τους συλλογικούς φορείς τους η κατάσταση στην ένδο-νοσοκομειακή θεραπεία είναι απελπιστική. Στις παιδοψυχιατρικές δομές υπάρχουν μόλις 8-10 κρεβάτια στην Αττική, ενώ στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην ενδονοσοκομειακή θεραπεία των ενηλίκων αφού στην Αττική μέχρι πρότινος υπήρχαν μόλις 6 κρεβάτια ενώ στην τελευταία περίοδο κάτω από τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ άνοιξαν άλλα 6 κρεβάτια στο Σισμανόγλειο αλλά με νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούμενο κυρίως από συμβασιούχους ή από ορισμένου χρόνου αποσπάσεις.
Δεδομένης της απουσίας εξειδικευμένων δομών στην επαρχία αρκετοί πάσχοντες παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία και είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας επιπρόσθετες δυσκολίες. Επίσης τα βαριά περιστατικά ενδο-νοσοκομειακής θεραπείας διακομίζονται στην Αθήνα. Αυτή η κατάσταση στην Περιφέρεια αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους της Ημερίδας και ελπίζουμε ότι η άμεση διεκδίκηση δημιουργίας Δημόσιων Δομών Θεραπείας και Πρόληψης στην Περιφέρεια, θα αποτελέσει μια κοινή διαπίστωση που θα καταγραφεί στα συμπεράσματα της.
Στο γενικότερο επίπεδο έχουμε να παρατηρήσουμε την άρνηση του Υπουργείου Υγείας να αναγνωρίσει σε θεσμικό επίπεδο τις ΔΠΤ στο Νόμο 4675/2020, αποκλείοντας τις ΔΠΤ από πολιτικές και οικονομικές δράσεις που σχετίζονται με τη Πρόληψη αλλά και τη Προαγωγή της υγείας.
Σε ότι αφορά η πολιτική αντιμετώπισης των ΔΠΤ εντάσσεται σε μια γενικότερη αντίληψη της για την Ψυχική Υγεία, που η χρηματοδότηση της κατευθύνεται σε ιδιωτικού δικαίου φορείς (ΑΜΚΕ, ΜΚΟ, κ.α) και όχι στην στήριξη των υπαρχουσών Δημόσιων Δομών που έχουν σοβαρές καταγεγραμμένες ελλείψεις. Ελλείψεις που συστηματικά προβάλλει και διεκδικεί ο σύλλογος μας.
Στο αίτημα μας για προώθηση της πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής αντιμετώπισης των ΔΠΤ και την δημιουργία δομών θεραπείας σε όλη την χώρα (τουλάχιστον μία ανά υγειονομική περιφέρεια) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψυχικής Υγείας, προώθησε τη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αγνοώντας την άποψη του συλλόγου μας για την ανάθεση σε Δημόσιους Δομές Ψυχικής Υγείας.
Δυστυχώς στον τομέα της Πρόληψης τα αρμόδια Υπουργεία δεν προσεγγίζουν ούτε καν το ήδη παρωχημένο πλέον Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές του 2008
Με βάση όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ζητώντας:
από το Υπουργείο Υγείας προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού και στήριξης της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχουσών δομών (Αιγινήτειο, Αττικό, Σισμανόγλειο, 18 ΑΝΩ και των δύο Παιδοψυχιατρικών κλινικών ), την προώθηση της πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής αντιμετώπισης των ΔΠΤ, την δημιουργία δομών θεραπείας σε όλη την χώρα (τουλάχιστον μία ανά υγειονομική περιφέρεια) και σε θεσμικό επίπεδο την αναγνώριση των ΔΠΤ στο Νόμο 4675/2020 που αφορά στην «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου για τις ΔΠΤ. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης στους τομείς της έρευνας, πρόληψης και θεραπείας των ΔΠΤ.
και από το Υπουργείο Παιδείας την χρηματοδότηση ενημερωτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων στον τομέα της πρόληψης, την προώθηση ενημερωτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και γονείς , στην χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού και την δημιουργία δωρεάν μεταπτυχιακών σπουδών για τις ΔΠΤ
Καταλήγοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι επιθυμία μας και σκοπός ζωής είναι να δούμε τα παιδιά μας υγιή. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει Ελπίδα γι’ αυτό χρειάζεται να δούμε τις ΔΠΤ σαν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται με τη Δημόσια Ψυχική Υγεία και ενωμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι να προωθήσουμε λύσεις, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν μια θεραπεία με σταθερότητα, αξιοπρέπεια που θα βασίζεται σε μια σχέση αγάπης, βαθιάς κατανόησης και σεβασμού.
Ελάτε λοιπόν όλοι στην οικογένεια του Επιστρέφω και γίνετε μέλη της για να γίνουμε πιο δυνατοί.
ΜΗΝΥΜΑ ΟΕΝΓΕ
Αγαπητά μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Επιστρέφω
Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση σας να συμμετέχουμε στις εργασίες της ημερίδας σας. Δυστυχώς ,παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε, δε θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματος των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στην προσπάθεια του Συλλόγου σας, στην 8χρονη πορεία του ,να συμβάλλει στην ανάδειξη των οξυμμένων προβλημάτων των πασχόντων με ΔΠΤ και των οικογενειών τους και στη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων .
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα εμπόδια που ορθώνονται καθημερινά στον τιτάνιο αγώνα που δίνετε .Τα εμπόδια εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των ΔΠΤ ,αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της κρατικής υποχρηματοδότησης , της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, αποτέλεσμα της οργάνωσης και της ανάπτυξης από το κράτος και τις κυβερνήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα πάση θυσία τη μείωση του κόστους και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ασθενών . Το γνωστό κριτήριο του κόστους –οφέλους. Κατά τη γνώμη μας εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία της λειτουργίας π.χ. μόλις 12 κρεβατιών πανελλαδικά για τη νοσηλεία ενήλικων πασχόντων από ΔΠΤ ,της απουσίας πρακτικά ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης –θεραπείας –κοινωνικής επανένταξης .
Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται είναι κατανοητό ότι δε μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή και ουσιαστική αντιμετώπιση από την πλευρά του κράτους και των κυβερνήσεων των ΔΤΠ. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να ακουστεί η κραυγή αγωνίας των ασθενών με ΔΠΤ και των οικογενειών τους. Να δυναμώσει ο αγώνας για να εισακουστείτε ,να ακουστείτε ,να έρθουν από την αφάνεια στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ,να ικανοποιηθούν τα αιτήματα σας .
Εμείς σαν νοσοκομειακοί γιατροί στεκόμαστε στο πλευρό σας. Γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που οι ρίζες του πρέπει να αναζητηθούν στο ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα , στην καλλιέργεια στρεβλών προτύπων ,που αφήνουν τους ανθρώπους ψυχικά άδειους ,αποξενωμένους από τον εαυτό τους και από τους άλλους ,βουβούς και σιωπηλούς να πασχίζουν αναζητώντας ατομική λύση στα αδιέξοδα τους. Υπάρχει διέξοδος από αυτή την αφόρητη πραγματικότητα. Είναι η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη. Αυτό είναι το αντίδοτο στην αποπνικτική ατμόσφαιρα .Ο αγώνας που δίνετε μπορεί και πρέπει να έχει αποτελέσματα.
Για την ανάπτυξη και στελέχωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου δικτύου δομών σε όλα τα επίπεδα -πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο- με άμεση διασύνδεση και συντονισμό που θα παρέχουν απολύτως δωρεάν σύγχρονες εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης των ΔΠΤ. Με έμφαση και προτεραιότητα στην πρόληψη σε όλα τα επίπεδα (πρωτογενές, δευτερογενές, τριτογενές), στο σχολείο ,το πανεπιστήμιο ,την οικογένεια ,σε όλους τους πυρήνες της κοινωνικής ζωής.
Για να βαδίσουν το δρόμο της επιστροφής ,να σηκωθούν όρθιοι οι αγαπημένοι σας άνθρωποι, να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ “Τρέφοντας την… ελπίδα”
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ με την συμβολή όλων των φορέων και των ειδικών επιστημόνων.
Οι Εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων αλλά και οι Παρεμβάσεις όλων των φορέων σε σχέση με την φύση και τον χαρακτήρα των ΔΠΤ αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους μας βοήθησαν να καταλήξουμε σε ορισμένα γενικά συμπεράσματα και στην εξειδίκευση συγκεκριμένων προτάσεων που παραθέτουμε:
Α. Οι ΔΠΤ είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες αποτελούν πλέον και στη χώρα μας ένα κοινωνικό φαινόμενο, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται και στα δύο φύλλα και με τάσεις επέκτασης σε σημαντικά μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.
Για αυτό απαιτείται η συστηματική έρευνα και η καταγραφή του φαινομένου με τη διαμόρφωση κατάλληλου ερωτηματολογίου από τους ειδικούς των ΑΕΙ και των δημόσιων φορέων ψυχικής υγείας των ΔΠΤ και την ανάλογη χρηματοδότηση
Η περίθαλψη τους απαιτεί πολλές επιστημονικές ειδικότητες (ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδίατρο, παθολόγο, διατροφολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.α.) που πρέπει να έχουν την ανάλογη εξειδίκευση και μπορεί να παρασχεθεί από εξειδικευμένες Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας.
Απαιτείται η ενίσχυση των υπαρχουσών Δομών, η δημιουργία νέων κυρίως στο τομέα της Α! Βάθμιας Φροντίδας και η δημιουργία αντίστοιχων δομών τουλάχιστον στις Υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Στο τομέα της Α! Βάθμιας Φροντίδας η δημιουργία Κέντρα Ημέρας για Εφήβους και Νεαρούς ενήλικες αλλά και για ενήλικες θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια των παιδοψυχιατρικών και ψυχιατρικών δομών του ΕΣΥ που θα πρέπει να στελεχωθούν με ειδικούς επιστήμονες.
Β. Οι ΔΠΤ έχουν εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού η βιομηχανία της ομορφιάς, της, δίαιτας, της γυμναστικής προβάλλουν για καθαρά εμπορικούς λόγους “ το ισχνό γυναικείο πρότυπο” και το «χτίσιμο του καλογυμνασμένου σώματος» από τα ΜΜΕ και «κοινωνικά δίκτυα». Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες, οι ΔΠΤ αποσιωπούνται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση.
Ως εκ τούτου είναι επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής ανάλογου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διατροφή και τις Διαταραχές Διατροφής που είχε καταρτισθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη περίοδο 2008 – 2018 και ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Γ. Στα πλαίσια ενός τέτοιου Σχεδίου απαιτείται ενίσχυση της πρόληψης με ενημέρωση και εκπαίδευση της νεολαίας και των οικογενειών, καλά οργανωμένες Ενημερωτικές και Συμβουλευτικές Δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών Α! βάθμιων ΟΤΑ που θα πρέπει να στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό. Με επιστημονικά επεξεργασμένα προγράμματα που να βασίζονται και στην βιωματική εμπειρία αποθεραπευθέντων, με ενημερωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς με εμπλοκή των αντίστοιχων ΑΕΙ, Φορέων Δημόσιας ψυχικής υγείας, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών και των Γονέων.
Το παρόν υπόμνημα που στηρίζουν όλοι οι φορείς που παρευρέθηκαν εξουσιοδοτείται το ΔΣ του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ να καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία και εν γένει στην Πολιτική Ηγεσία της χώρας
Βρήκατε την ημερίδα χρήσιμη; Έχετε κάποια ερωτήματα που θα θέλατε να απαντηθούν σε κάποια από τις επόμενες ημερίδες μας από τους ειδικούς; Γράψτε μας στα σχόλια!