Διαταραχεσ προσληψησ τροφησ

Εισαγωγή στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ);

Η φροντίδα για τη λήψη τροφής αποτελεί μια από τις βασικές καθημερινές ασχολίες στην ιστορία του ανθρώπου. Η ώρα του φαγητού αποτελεί πρόσκληση προς τα μέλη της οικογένειας να βρεθούν μαζί και να επικοινωνήσουν. Όσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο η τροφή το ίδιο σημαντική είναι η έλλειψη μέτρου στην πρόσληψή της είτε με τη μορφή της ακατάσχετης κατανάλωσής της όπως συμβαίνει στην παχυσαρκία, στην επεισοδιακή υπερφαγία και την ψυχογενή βουλιμία είτε με τη μορφή της εκούσιας στέρησής της όπως συμβαίνει στην ψυχογενή ανορεξία.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση διαφόρων σοβαρών ασθενειών, η σύγχρονη κοινωνία φαίνεται να έρχεται σε επαφή με μία δυσεπίλυτη νόσο, αυτή των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Παρότι η ανορεξία και η βουλιμία είναι γένους θηλυκού και αφορούν ως επί το πλείστων έφηβες, τελευταία παρουσιάζεται αύξηση των περιπτώσεων αφενός μεν σε παιδιά και ενήλικες, αφετέρου δε και στους άρρενες.

Γενετικοί, ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί και ενδοοικογενειακοί παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού ανορεξικών ή βουλιμικών ασθενών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν και οι ίδιοι διαταραχή στην πρόσληψη της τροφής. Έρευνες δείχνουν ότι ορμονικοί και νευροβιολογικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη των διαταραχών αυτών. Η δομή της οικογένειας, στοιχεία της προσωπικότητας, το στρες, η εφηβεία και κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες επίσης ενοχοποιούνται.

Τι είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής;

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι μια ομάδα ψυχολογικών διαταραχών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την τροφή και τη χρήση της στη ζωή τους. Οι πλέον γνωστές Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι η Ψυχογενής Ανορεξία, η Ψυχογενής και η Ψυχαναγκαστική Υπερφαγία.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής συνήθως προκαλούνται από μια συνδυαστική επίδραση πολλών παραγόντων, όπως η γενετική προδιάθεση, η συμπεριφορά της οικογένειας και του περιβάλλοντος και οι πολιτιστικές επιρροές. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι συνέπειες των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής μπορούν να είναι σοβαρές και να επηρεάζουν την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που τις αντιμετωπίζουν. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία από ειδικούς είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών. 

Ανορεξία - Επιστρέφω

Η ψυχογενής ή νευρογενής ανορεξία είναι ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας στο οποίο το άτομο με τη θέληση του περιορίζει την πρόσληψη τροφής, καθώς φοβάται έντονα μήπως γίνει παχύσαρκο

Η νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή υπερφαγία, η οποία ακολουθείται από την προσπάθεια απαλλαγής από περιττές θερμίδες, συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών, διουρητικών, καθώς και μέσω υπερβολικής άσκησης

 Η επεισοδιακή πολυφαγία είναι μια διαταραχή διατροφής η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, ακόμη και όταν το άτομο δεν αισθάνεται πείνα. Σε αντίθεση με τη βουλιμία, ο πάσχων δεν κάνει εμετό μετά το φαγητό, ούτε χρησιμοποιεί καθαρτικά

Εσύ γνωρίζεις τι είναι όμορφο; Ξαναδιάβασε την πρώτη λέξη.​
Επιστρέφω
Επιστρέφω
Σύλλογος Φίλων Πασχόντων Από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής