Επιστρέφω: Υπόμνημα Αιτημάτων για την αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

 

 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αιγινήτειου Νοσοκομείου με στόχο την παροχή βοήθειας και κάθε είδους υποστήριξης στους γονείς και φίλους των πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ), αλλά και στους ίδιους τους πάσχοντες.

 

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία ) είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες και αποτελούν πλέον στη χώρα μας ένα κοινωνικό φαινόμενο, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται και στα δύο φύλλα, με τάσεις επέκτασης σε σημαντικά μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.

Σαν ιδιαίτερες ψυχικές ασθένειες δεν έτυχαν της θεσμικής αναγνώρισης στον σχετικό Νόμο 4675/2020 που αφορά στην “Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις”.

Ως σύλλογος, με την επιμέλεια της Επιστημονικής μας Επιτροπής έχουμε διαμορφώσει σχέδιο τροπολογίας με την σχετική εισηγητική έκθεση.

 

Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει γίνει μια επιδημιολογική μελέτη προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα για τις ΔΠΤ και επίσης δεν υπάρχει και ένα σύγχρονο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Σήμερα είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί το κατάλληλο ερωτηματολόγιο από τους Πανεπιστημιακούς και ειδικούς των σχετικών δημόσιων φορέων ψυχικής υγείας για τις ΔΠΤ και χρειάζεται η έγκριση από το αρμόδιο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η σχετική χρηματοδότηση. Σας ενημερώνουμε ό, τι με την επιμέλεια της Επιστημονικής μας Επιτροπή του Συλλόγου μας έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο επιδημιολογικής μελέτης και υπάρχει και μια εκτίμηση της δαπάνης.

Επίσης θέλαμε να σας ενημερώσουμε σε ότι αφορά ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΔΠΤ,  είχε εκπονηθεί ένα Σχέδιο Δράσης το 2008,που δυστυχώς σε ό, τι αφορούσε στην Πρόληψη έμεινε στα χαρτιά. Με βάση εκείνο το Σχέδιο Δράσης, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Διατροφής είναι η Πρόληψη. Μία Πρόληψη που θα στοχεύει στον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και στην ενημέρωση και εκπαίδευση των εφήβων μέσω της ενημέρωσης των  εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των γονέων. Ο σύλλογος με την βοήθεια της Επιστημονικής Επιτροπής του μπορεί να καταθέσει σχετικές προτάσεις.

 

Σε ότι αφορά την θεραπεία των πασχόντων η περίθαλψη τους απαιτεί την συνεργασία πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων όπως ψυχίατρου, ψυχολόγου, παιδίατρου, παθολόγου, διατροφολόγου, κοινωνικού λειτουρ- γού, νοσηλευτικού προσωπικού κ.α. που όμως πρέπει να έχουν την ανάλογη εξειδίκευση. Εξειδίκευση που μπορεί να παρασχεθεί από Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας για τις ΔΠΤ αλλά και τα αντίστοιχα τμήματα της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.

 

Οι Δομές Ψυχικής Υγείας που παρέχουν εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή θεραπεία, βρίσκονται μόνο στην Αττική. Υπάρχουν δύο που αφορούν στην θεραπεία των ανηλίκων στα Νοσοκομεία Παίδων και εν δυνάμει μια στο Ασκληπείο Βούλας και τέσσερεις του Αιγινήτειου, ΑΤΤΙΚΟ, Σισμανογλείου  και 18ΑΝΩ, που αφορούν στην θεραπεία των ενηλίκων.

Δυστυχώς σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές θεραπείας για τις ΔΠΤ και αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων από τις παιδοψυχιατρικές και ψυχιατρικές δομές των γενικών νοσοκομείων, με τα βαριά περιστατικά να κατευθύνονται στην Αθήνα. Σε όλη την  χώρα υπάρχουν 6 κρεβάτια για την νοσηλεία ενηλίκων, 6 κρεβάτια την νοσηλεία εφήβων και νεαρών ενηλίκων και 6-10 κρεβάτια για παιδία και εφήβους. Τα προβλήματα στελέχωσης των υπαρχουσών Δομών όπως προέκυψαν τόσο από τις συζητήσεις με τους γονείς των πασχόντων όσο και με το επιστημονικό προσωπικό και θεωρούνται οι ελάχιστες για την αντιμετώπιση των επειγουσών περιπτώσεων θεραπείας των πασχόντων από τις ΔΠΤ συγκεκριμένα ανά θεραπευτική δομή είναι:

 

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: έγινε ένα αποφασιστικό βήμα με την στελέχωση του Τμήματος ενδονοσοκειακής θεραπείας ΔΠΤ από το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και πλέον αποτελεί προτεραιότητα η άμεση εξειδίκευση του και η μονιμοποίηση του δεδομένου ότι το προσωπικό προέρχεται από αποσπάσεις των νοσοκομείων Γεννηματάς και Φλέμιγκ, ώστε η δομή να έχει διάρκεια και να μην διακινδυνεύσει η λειτουργία της.

 

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ: Η προκήρυξη για πρόσληψη εξειδικευμένου ψυχιάτρου με 3ετή σύμβαση αποτελεί επίσης ένα βήμα για να μην κλείσουν κρεβάτια νοσηλείας άμεσα αλλά απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου ψυχιάτρου και τριών νοσηλευτών.

 

ΑΤΤΙΚΟΝ: απαιτείται η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, αποτελούμενο από ένα ψυχίατρο και ένα ψυχολόγο.

 

18 ΑΝΩ: απαιτείται η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχολόγο, ένα διατροφολόγο, καθώς και ενός υπαλλήλου Διοικητικών καθηκόντων για να απαλλαγεί το επιστημονικό προσωπικό από διοικητικά καθήκοντα. Επίσης για το Τμήμα Οικογένειας υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης ενός ψυχολόγου.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: απαιτείται η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από δύο παιδοψυχιάτρους, ένα ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και 6 νοσηλευτές.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΗΒΩΝ:

απαιτείται η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού ενός παιδοψυχιάτρου και ενός υπαλλήλου Διοικητικών καθηκόντων για να απαλλαγεί το επιστημονικό προσωπικό από διοικητικά καθήκοντα.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΝ. και ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

 

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: απαιτείται η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα παιδοψυχίατρο, ένα ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και 4 νοσηλευτές.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ” ΒΟΥΛΑΣ

 

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ: απαιτείται η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από τρεις παιδοψυχίατρους, και 10 νοσηλευτές

 

Με εκτίμηση,

       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Σαλαβράκου Ελένη                                          Χάρης Σμυρνιώτης

 

Share

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΆΡΘΡΟ

H Κατερίνα Ηλιάκη μιλάει για την Αδηφαγική Διαταραχή

03/02/2024

3 Φεβρουαρίου 2024
Στο άρθρο αυτό αποτυπώνονται οι εμπειρίες που βίωσε η Κατερίνα Ηλιάκη, η οποία βίωσε την Αδηφαγική Διαταραχή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ενημερωτικό Σημείωμα με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

25/01/2024

25 Ιανουαρίου 2024
Ενημερωτικό Σημείωμα στα πλαίσια του συντονισμού δράσης μας, για να μην κατατεθεί το Νομοσχέδιο με τίτλο “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης