Σε μια εξαιρετική αναγνωστική και ηχητική δημοσίευση προχώρησε η κ. Ιωάννα Φωτιάδη στο διαδικτυακό ιστότοπο της Καθημερινής με θέμα “” με φόντο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.
Μήπως η κόρη μου θέλει απλώς να είναι κομψή;», «έχει γίνει χορτοφάγος;», «μήπως περνάει μια “φάση”;». Παρόμοια ερωτήματα βασανίζουν πολλούς γονείς εφήβων –κυρίως κοριτσιών– που αρχίζουν να αναπτύσσουν μια προβληματική σχέση με την πρόσληψη τροφής. «Είναι σημαντικό να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο μέχρι να έχουμε διάγνωση», δήλωσε χθες ο Χάρης Σμυρνιώτης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής, ενόψει του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Μετά τη λήξη της πανδημίας, διατροφικές διαταραχές εκδηλώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι ασθενείς που ζητούν βοήθεια ανέρχονται ετησίως σε 800-1.000 άτομα.
Οι έξι, όμως, εξειδικευμένες δομές (δύο νοσοκομεία Παίδων, Σισμανόγλειο, Αιγινήτειο, Αττικό, 18ΑΝΩ) που τους αναλαμβάνουν «πάσχουν» από υποστελέχωση. «Από τις έξι δομές λείπουν τριάντα επαγγελματίες υγείας (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, νοσηλευτές) με συνέπεια τελικά να υπολειτουργούν», εξηγεί ο κ. Σμυρνιώτης. Μετρημένα στα δάχτυλα είναι και τα διαθέσιμα κρεβάτια: οκτώ στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, έξι για τη θεραπεία εφήβων και νεαρών ενηλίκων (16 έως 24 ετών) στο Σισμανόγλειο και άλλα έξι για τους ενήλικες στα υπόλοιπα. Ως επί το πλείστον, οι ασθενείς νοσηλεύονται πλάι σε άλλα ψυχιατρικά περιστατικά, με διαφορετική συμπτωματολογία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Το 2023 εξυπηρετήσαμε 208 άτομα μαζί με 60-70 οικογένειες, που πραγματοποίησαν συνολικά 2.800 επισκέψεις», επισήμανε η κ. Ελένη Λεμπέση, νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, συντονίστρια Ψυχοεκπαιδευτικών Ομάδων Γονέων για τις ΔΠΤ από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, όπου οι κλίνες για τους εν λόγω ασθενείς είναι μόλις τρεις. «Το πάγιο αίτημά μας είναι να δημιουργηθούν εξειδικευμένες πτέρυγες για όσους χρήζουν νοσηλείας, αλλά και κέντρα ημέρας για τους πάσχοντες».
(…)
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και ακούστε το σχετικό ηχητικό εδώ